Søg
IMG_8152.JPG

YMCycle hjælper unge, når cyklen driller

  Skal du have fikset din cykel, er der hjælp at hente hos KFUM og KFUK i Esbjerg. Ud fra tankegangen ’hjælp til selvhjælp’ driver frivillige et gør-det-selv værksted, hvor man kan komme og få hjælp til at fikse sin cykel. Projektleder for YMCycle Bjarke Friis fortæller.

  Hvordan opstod ideen?
  ”For cirka syv år siden havde vi en gruppe unge, der kom i et tilbud, vi havde. De boede tre-fire km fra centrum og vores foreningshus. Nogle af dem gik frem og tilbage, mens andre brugte deres sparsomme lommepenge på busbilletter, da ingen af dem havde cykler. Jeg tror, det var på en generalforsamling, hvor én kom med den fremragende idé, at KFUM og KFUK i Esbjerg kunne stille cykler til rådighed. Den idé greb vi og udviklede, så vi også hjalp de unge med selv at sætte cykler i stand. Vi efterlyste brugte overskudscykler, som vi ville sætte i stand til funktionelle cykler. Ideen voksede sammen med en fondsansøgning, og vi fandt sammen med et kvarterløftsprojekt i den østlige del af Esbjerg, der gerne ville stille lokaler gratis til rådighed for os.” 

  Hvem er det typisk, der kommer og får hjælp til sin cykel?
  ”Det er beboere fra lokalområdet, internationale studerende og flygtninge/indvandrere, der typisk kommer, fordi de har hørt, at man her kan få en billig cykel. Én af de frivillige er med i en international mandeklub i Kvaglund Kirke, hvorfra der også kommer mange både for at få hjælp til cykler og for at være frivillige.”

  Hvilke reaktioner har I fået på projektet?
  ”Jeg tror faktisk ikke, at vi har fået én eneste negativ reaktion. Boligforeningen, genbrugspladsen, Venligboerne og selvfølgelig vores ’kunder’ - alle virker glade for mulighederne med YMCycle. Selv en af byens cykelforretninger har hjulpet os med at donere cykler og tilbudt at hjælpe med specielle reservedele eller knowhow.”

  Hvad er den bedste oplevelse I har fået gennem YMCycle?
  ”Én af de gode oplevelser var en dag, hvor der kom en yngre kvinde ind med en cykel, der så ud til at køre fint. Hun ville bare gerne sige tak for cyklen, som hun havde fået herfra for et års tid siden. Nu flyttede hun fra byen, og så syntes hun, at en anden skulle have glæde af den cykel. Jeg kom virkelig til at tænke på ”Pay it forward”-filmen efter denne oplevelse. Vi synes, at en af de fornemste opgaver med vores cykelprojekt er at gøre noget for lokalsamfundet. Den største tilfredsstillelse for os er at mærke taknemmeligheden for praktisk hjælp til at få fikset sin cykel.”