Søg
Skærmbillede 2017-06-14 kl. 14.29.42.png

Unge fra Myanmar på inspirationstur i Danmark

6 unge fra vores internationale projekt Minglabar Myanmar har besøgt foreninger i Danmark for at lære, hvordan man skaber et stærkt og uafhængigt civilsamfund.

Fra Myanmar til Danmark

Seks unge fra Myanmar var den 18.-30. maj i Danmark for at blive klogere på, hvad der skaber et stærkt og uafhængigt civilsamfund.

Sammen med danske unge rejste de rundt i Danmark for at besøge foreninger, møde frivillige og blive inspireret til deres arbejde som frivillige i Myanmar.

De unge har sammen med danske frivillige bl.a. været på non-profit-caféer og Christiansborg i København, de har besøgt en FDF-kreds i Aarhus, deltaget i Unge Voksne hos KFUM og KFUK i Gellerup, fået rundvisning på ÅUF og Dokk1, mødt Silkeborg Højskole, været til fællesspisning hos KFUM og KFUK i Aulum, besøgt en landbrugsskole for udsatte unge og deltaget i FamilieFestival Vest på Nøvlingeskov Efterskole.

Fundament for forandring

”Det er utroligt at se, hvor stærkt civilsamfundet er i Danmark,” siger Myo Hsu Wai, der for nylig blev valgt som forkvinde for den frivillige projektgruppe, der leder et udviklingsprojekt i Myanmar.

Projektet hedder ’Fundament for Forandring’ og har til formål at understøtte unge frivilliges engagement og styrkelse af civilsamfundet. 

Projektet ’Fundament for Forandring’ samarbejder med FDF samt KFUM og KFUK i Danmark, som har lavet oplysningskampagnen ’Minglabar Myanmar – Fundament for Forandring’ om projektet.

”Det er inspirerende at se, at både unge og voksne arbejder frivilligt,” siger Myo Hsu Wai og fortsætter:
”Det styrker det lokale civilsamfund, og det kan vi lære noget af i Myanmar, hvor vi er ved at indføre demokrati.”

Demokrati under udvikling

I mange år var Myanmar en britisk koloni, men i 1948 forhandlede landet selvstændighed på fredelig vis som et af de eneste lande i verden. På daværende tidspunkt var Myanmar et af Asiens rigeste lande.

I 1962 blev regeringen kuppet af militæret, og Myanmar blev kastet ud i økonomisk og politisk forfald. Siden 2010 er der sket markante demokratiske reformer.

I 2012 vandt National League for Democracy (NLD), ført an af Aung San Suu Kyi, en jordskredssejr ved suppleringsvalget, og til det nationale valg i november 2015 vandt NLD præsidentposten. Store dele af befolkningen har nu store forhåbninger for den demokratiske udvikling.

Men et demokratisk samfund handler om mere end valg af politiske ledere. Det er handler også om at have et uafhængigt, aktivt og deltagende civilsamfund, hvor borgerne tager del i og ansvar for samfundet.

Derfor er seks unge taget fra Myanmar til Vesterbro for at fortælle om situationen i Myanmar og lære af civilsamfundet i Danmark til deres videre arbejde som frivillige i Myanmar.

"Unormalt at arbejde frivilligt"

”Det er ikke normalt at arbejde frivilligt,” fortæller Chan Hein, der er tovholder i PR-udvalget for projektet i Myanmar og fortsætter:
”Mine venner forstår det ikke og mine forældre vil hellere have, at jeg bruger min tid på at lave lektier eller tjene penge”.

Men Chan Hein og de andre unge er alle enige om, at det er vigtigt at tage del i samfundet, så Myanmar kan fortsætte sin demokratiske udvikling.

Siden 2014 har vi i Danmark indsamlet over 1,5 mio. kr., som bruges til at understøtte projektet i Myanmar.

”I Danmark er vi ofte frivillige, fordi det er noget, man bare er – men i Myanmar har de sagt, at de er frivillige for at skabe en national forandring. Det sætter tingene i perspektiv og inspirerer os i Danmark,” siger forkvinden for oplysningskampagnen i KFUM og KFUK i Danmark, Mona Solsø Holm.
”For os er det en naturlig fritidsbeskæftigelse, men for de unge i Myanmar er det livsafgørende,” fortæller hun.

Læs mere på minglabarmyanmar.dk

Se video fra Vesterbro Lokal TV om besøget

 

Vesterbro Lokal TV var med, da de unge fra Myanmar besøgte Frivilligcenter Vesterbro.