Søg
16683430_1785040245151957_1674115135_n.jpg

Ukrainsk festival inspireret af TeenEvenT

I 2016 deltog over 13.000 i den ukrainske festival ’Island of Childhood’. Idéen til festivalen opstod, efter at fem unge fra Ukraine deltog i TeenEvenT15 som del af deres Lokal til Lokal-samarbejde med KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus.

Besøg i Danmark giver inspiration til mere

Anastasia Galan har været medlem af Lutsk YMCA i mange år. Først som deltager og siden som leder. Hun studerer nu på Ostroh Academy i Ukraine og er stadig aktiv i Lutsk YMCA.

Lutsk YMCA har et samarbejde med KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus gennem ’Lokal til lokal’, og derfor var Anastasia Galan sammen med 4 andre teenagere på besøg i Danmark i foråret 2015.

Her besøgte de bl.a. Lystruphave Efterskole, og de deltog i TeenEvenT15. Sidstnævnte skulle vise sig at være en oplevelse, der fik vidtrækkende konsekvenser – af den positive slags. De ukrainske deltagere var imponerede over organiseringen og begejstrede over at være en del af det.

Men det stoppede ikke her. De lærte også en masse, og de erfaringer tog de med tilbage til Ukraine.

Læs om to af de ukrainske deltageres indtryk fra TeenEvenT15

En idé tager form

Da Anastasia var tilbage i Lutsk, delte hun straks de mange indtryk med sin mor Lina. Lina er chef for socialforvaltningen i Lutsk såvel som medlem af Lutsk YMCAs bestyrelse. Efter de mange samtaler mellem mor og datter tog en idé hurtigt form.

Lina havde længe overvejet at arrangere noget for børn og unge i byen, men hun manglede det rigtige projekt. Da Anastasia delte sine oplevelser fra TeenEvenT, indså Lina, at hun kunne bruge inspirationen herfra og tilpasse det til lokale behov. Hun var vild med konceptet med at have mange forskellige aktiviteter, der kan imødekomme de mange forskellige interesser hos børn.

Herefter begyndte en proces, hvor Anastasia fortalte om alt det, hun havde set på TeenEvenT, og de begyndte sammen at undersøge, om og hvordan de kunne realisere de samme idéer i Lutsk.

’Island of Childhood’ bliver til

Lina fik samlet et stort antal frivillige (ikke mindst fra Lutsk YMCA), NGO’er, bands og artister, der ville arrangere festivalen, som var den eneste af sin slags i byen.

I 2015 blev festivalen ’Island of Childhood’ afholdt for første gang med 10.000 besøgende, og i 2016 deltog over 13.000. Der var et stort udvalg af aktiviteter: spil, sjove aktiviteter, workshops, fotografi, mad, sport, kunst, spændende gæster og kurser, musik, teater og meget mere.

Island of Childhood afholdes igen i sommeren 2017, og de forventer, at endnu flere børn, unge og familier vil deltage i festivalen.

Samarbejde gennem YMCA gavner de unge

Formand for Lutsk YMCA, Ivanna Horbachuk, siger følgende om ’Lokal til Lokal’-samarbejdet og den unikke oplevelse:

”Denne form for udveksling er meget fordelagtig, fordi unge fra begge sider lærer mange nye ting. Det bedste for de ukrainske teenagere var muligheden for at lære og bringe den viden med hjem. Da de var tilbage, havde de alle mulighed for at bruge det i deres lokalsamfund. For eksempel kunne Anastasia dele sine erfaringer med sin mor, og hun elskede idéerne og ønskede at bruge dem til fordel for lokale børn. Hun kendte samtidig til YMCA og dets betydning, og derfor inviterede hun også andre fra Lutsk YMCA til at deltage som frivillige i festivalen.”

Formanden for Lutsk YMCA er glad for samarbejdet med KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus og kommer med en invitation:

”Vi er meget taknemmelige for alle disse muligheder, og vi ser frem til vores projekter i fremtiden. Vi hilser alle danskere velkommen til Ukraine og håber oprigtigt på udviklende samarbejde og venskab igennem forskellige YMCA-programmer og områder.”

Historien er først bragt hos KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus – læs den her (på engelsk)

Og allerførst på Lutsks officielle hjemmeside – se den her (på ukrainsk)