Søg
Christian Bloch Hansen-6805.jpg

Roskilde vil skabe gode festoplevelser for tweens

K-FEST er et nyt tilbud fra KFUM og KFUK i Roskilde for 4.-6. klasse. Efter første gang er K-FEST allerede et samtaleemne blandt forældre, og initiativet har også ført til et samarbejde med naboforeningen.

Den første festoplevelse - uden alkohol og røg

Den 2. februar inviterede KFUM og KFUK i Roskilde til K-FEST, der er et nyt tilbud for 4.-6. klasse, hvor børn kan få deres første festoplevelse - uden alkohol og røg.

Omkring 15-20 børn deltog, og Margit Lassen Nielsen fra styregruppen bag K-FEST betegner det som en kæmpe succes.

De frivillige havde bl.a. lavet en voksencafé med kaffe og kage til forældrene, hvis de ville være til stede under festen, eller bare lige havde brug for at se det lidt an.

“Det, der overraskede mig mest, var egentlig, at forældrene bare afleverede deres børn og kørte igen med det samme. At de viste os den tillid. Faktisk blev voksencaféen først brugt, da de kom for at hente deres børn, og de ikke ville med hjem. Så kunne de få lidt kage, mens de ventede,” siger 21-årige Margit Lassen Nielsen.

Del af Landsmødets strategi

I 2016 vedtog Landsmødet en strategi, hvor et af punkterne havde overskriften 'Østdanmark'. Siden har landsbevægelsens udviklingskonsulenter haft fokus på ni udvalgte byer, heriblandt Roskilde.

Bestyrelsen i KFUM og KFUK i Roskilde havde i forvejen en idé om, at de gerne ville lave noget i stil med børnedisko, som er et hit i andre af landets foreninger. Den idé hjalp konsulenterne med at udvikle og konkretisere.

“Vi har familieklub og Ten Sing, så tanken med K-FEST var at fylde det hul ud derimellem og også have et tilbud til den alder. Og så begynder Ten Sing, når K-FEST slutter rent aldersmæssigt, så forhåbentlig er det også en nem vej til at få flere nye Ten Singere,” siger Margit Lassen Nielsen.

Samarbejde med naboforeningen

Det nye tiltag har allerede ført et nyt samarbejde med sig. KFUM og KFUK i Roskilde inviterede nemlig til et åbent møde for at få input til det nye koncept, og her dukkede medlemmer fra naboforeningen i Snoldelev-Tune op.

“Vi er en forening, hvor alle har rundet de 55 år, så ingen af os kan siges at være unge. På grund af vedtægtsændringerne og den her forpligtigelse til at lave ungdomsarbejde, så har vi talt om, at det også er for dårligt, at vi ikke har noget hos os. Men at vi så i hvert fald må gøre gavn et andet sted,” fortæller formand Lars Friis.

Hos KFUM og KFUK i Roskilde er situationen en anden. Her er der primært unge medlemmer, og de var glade for opbakningen fra naboforeningen.

“Vi sagde fra starten, at vi ikke vil sidde i udvalg eller bestemme. Vi vil være arbejdskraft, og vi hjælper med det, vi bliver bedt om. Vi vil ikke være dem, der maner til forsigtighed. Vi vil lade de unge være vilde og få deres egne erfaringer. Ligesom vi selv gjorde i sin tid,” siger Lars Friis.

KFUM og KFUK i Snoldelev-Tune har lovet at stille med 3 personer til hver K-FEST, og de står så for praktiske ting som fx indkøb, oppyntning, at tjekke deltagerne ind og styre voksencaféen.

“Det er enormt rart, at vi kan have fokus på at skabe et rum for børnene, og at vi har tid til at tale med de forældre, der gerne vil vide mere. Det giver den største ro, at vi er nok frivillige til at arrangere det, og vi er sindssygt glade for, at de gerne vil hjælpe,” siger Margit Lassen Nielsen.

Samtaleemne i forældregruppen

Margit Lassen Nielsen anslår, at højst to af de fremmødte børn kendte KFUM og KFUK i forvejen. De havde inviteret venner og klassekammerater med, men derudover brugte styregruppen deres netværk af forældre og lærere til at tage flyers med på skoler.

“Det er mit indtryk, at det er det, der har givet mest - at der er nogen, der har fortalt om det,” siger Margit Lassen Nielsen.

En af forældrene har efterfølgende meldt tilbage, at de hørte om K-FEST gennem venner med tilknytning til foreningen. Han opfordrer til, at der kommer endnu flere flyers ud på skolerne og giver følgende ros:

“Min datter kom hjem fuldstændig smadret og træt efter jeres diskofest. Når hun kommer hjem på den måde, så har det været en supergod oplevelse. Vi fik heldigvis en del af hendes klassekammerater med, som også syntes, at det var fedt. Det har resulteret i, at jeres fest nu er blevet en del af forældregruppens samtaleemner. og flere har givet udtryk for, at de vil forsøge at sende deres børn med til næste arrangement.”

KFUM og KFUK i Roskilde regner med at holde K-FEST ca. hver anden måned, og datoerne for de to næste fester ligger allerede fast. Det er gratis for alle de første par gange, og derefter er det kun gratis for medlemmer.

Følg med på Facebook @KFESTROSKILDE