Søg
stemning_wd_redcross.JPG

Røde Kors Skole besøgte Wonderful Days

27 elever fra Røde Kors Skolen Jelling besøgte torsdag Wonderful Days. Her spillede de bl.a. beach volley med festivaldeltagere, optrådte med egen rapmusik og så koncerter med Ten Sing K og Jonah Blacksmith.

Asylansøgere inviteret på festival

Torsdag den 7. juli 2016 var to klasser fra Røde Kors Skolen i Jelling på Wonderful Days. De i alt 27 elever og 2 lærere var inviteret til at komme på besøg, deltage i aktiviteterne og opleve den særlige festivalstemning.

Røde Kors Skolen er tilknyttet Asylcenter Jelling, og eleverne kommer bl.a. fra Syrien, Afghanistan og Irak.

I løbet af torsdagen prøvede de beach volley og bumberball. De hang ud på Fairbar, oplevede koncerter med Ten Sing K og Jonah Blacksmith, og så var de også selv på scenen.

Gav optræden med egen musik

På Røde Kors Skolen er der hver fredag et åbent værksted, Boomboksen, hvor lærer Jens Kynde hjælper eleverne med at sætte musik på deres tekster.

”Det handler om, at Røde Kors giver en stemme til asylansøgerne, som får mulighed for at sætte ord på deres tanker og følelser; frustration, glæde, sorg,” fortæller Jens Kynde.

Tre af eleverne havde lyst til at dele deres sange med festivaldeltagerne, og da den lille festivalscene var ledig, var de friske og sprang til. Selvom de danske festivaldeltagere ikke forstod teksterne, var der flere, der samledes foran scenen og klappede med.

”Det at kunne formidle sine følelser og lade andre tage del i det, er også at få ejerskab. Det giver en stolthed og selvtillid at stå på en scene og blive set. De oplever, at deres erfaringer og udtryk har værdi,” siger Jens Kynde om arbejdet med de unge og musikken.

Møde på skole forud for Wonderful Days

Theresa Kvist, som er frivillig i KFUM og KFUK, tog den første kontakt til Røde Kors Skolen i Jelling i efteråret, og responsen var positiv.

”Det overrasker mig, hvor nemt det var at få i stand. Vi spurgte dem, og de sagde ja. Min anbefaling til andre er helt klart, at man bare skal spørge. Vi står med en megagod sag og et godt tilbud som KFUM og KFUK,” siger Theresa Kvist.

Siden kom Mette Justesen med på projektet, og mandag inden festivalen besøgte de to Røde Kors Skolen for at fortælle om KFUM og KFUK og Wonderful Days.

”Der var både den sproglige barriere og trosforskelle, så vi valgte at fokusere på det, vi kunne lave sammen; aktivitetszonerne, mødet og nærværet. Eleverne virkede åbne og nysgerrige, og de var meget interesserede i sport og performance,” siger Theresa Kvist.

Lærerne havde forberedt Theresa Kvist og Mette Justesen på, at det måske ikke var alle elever, der ville møde op på dagen, fordi der var Eid-fejring dagen inden. Men det indledende møde havde haft en god effekt, og stort set alle elever dukkede op for at komme med til Wonderful Days.

Første indtryk af dansk ungdomskultur

Målet for de to frivillige fra KFUM og KFUK var at række ud til flygtninge og give dem en god dag, hvor de kunne få et ’break’ fra hverdagen.

Ifølge lærer Jens Kynde er det vigtigt for de unge elever at få lov til at have det sjovt og være sammen med jævnaldrende:

”Det at få lov til bare at være ung kan hjælpe mange til at komme over traumer. Når den unge bliver del af et værdifuldt fællesskab skaber det mening, glæde og selvværd.”

Dagen på Wonderful Days er samtidig en god måde for de unge at undersøge og blive klogere på, hvad Danmark er for noget.

”Her møder de jævnaldrende og ser, hvordan vi er sammen og mod hinanden. Det lærer de meget af. For mange vil det fx være nyt at se piger med bare ben. Der er mange nye indtryk, men her har de mulighed for at tale med hinanden og os om det,” siger Jens Kynde.

”Bedste dag i Danmark”

Da bussen med eleverne kørte fra festivalen, var Theresa Kvist og Mette Justesen trætte og glade efter en lang dag. På forhånd havde de to troet, at de skulle være meget på og tage initiativ, men det var ikke nødvendigt.

”Vi skulle bare lige vise dem én gang ved volleybanen, at man bare kan spørge, om man må være med. Derefter var de på. De var nysgerrige og med på det hele – og åbne over for det, vi viste dem,” siger de to, som begge er rørt over den taknemmelighed, gæsterne viste.
”Jeg havde håbet på at have det præcis, som vi har det nu. At kunne mærke på dem, at de syntes, det var fedt, og at de var glade for, at de var taget med,” siger Theresa Kvist.

Eleverne gav også udtryk for, at det havde været en god dag, som de godt ville give et ’like’.

”Det har været en meget god dag. Faktisk nok den bedste, siden jeg kom til Danmark,” lød det endda fra en af eleverne.
Reza_wd_redcross.JPG
Lærer Jens Kynde præsenterer Reza, som har skrevet en sang om at være glad helt ned i maven. Til højre ses Theresa Kvist, som er frivillig i KFUM og KFUK og initiativtager til samarbejdet med Røde Kors Skolen i Jelling. Foto: Daniel Langgaard
bilal_wd_redcross.JPG
Bilal optrådte med to sange, hvor han selv havde skrevet teksten. Den første handlede om krigen og konflikten i Irak. Den anden hed ”Fun” og var en skør sang om at have det sjovt. Efterfølgende prøvede han kræfter med en af festivalens mange aktiviteter. Foto: Daniel Langgaard
dans_wd_redcross.JPG
Flere af deltagerne på Wonderful Days dansede med, da drengene fra Røde Kors Skolen i Jelling bød op til kurdisk dans. Foto: Daniel Langgaard