Søg
FriFredagpåK_EsterJoergensen (5).jpg

Nyt fredagskoncept er et hit i Thisted

En månedlig fredagsklub for alle har afløst en skrantende familieklub hos KFUM og KFUK i Thisteds juniorforening. Det har åbnet op for nye målgrupper og skabt relationer på tværs.

Fri Fredag på K

I Juniorforeningen hos KFUM og KFUK i Thisted oplevede de udfordringer i familieklubben, som flere måske kan genkende: Børnene voksede op, og det var svært at få nye småbørnsfamilier med. Resultatet var, at familieklubben ofte blev aflyst.

“Der var ikke så meget energi længere, og familieklubben var lige så langsomt ved at dø hen,” fortæller Kristina Brogaard, der også fik sværere ved at få sine egne teenagebørn med i klubben.

Det fik hende til at gentænke konceptet, og det er blevet til ‘Fri fredag på K’.

“Det handlede egentlig om at gøre det helt enkelt og ukompliceret, for det skal også være en fri fredag for mig. Samtidig skal der være noget kød på, for ellers gider de unge ikke,” siger Kristina Brogaard.

Fast fredag med fast program

Hvor familieklubben tidligere mødtes forskellige fredage, som ikke altid lige blev skrevet i familiekalenderen, er det nu altid den anden fredag i måneden.

Programmet følger også en fast skabelon, som ifølge Kristina Brogaard er meget klassisk KFUM og KFUK. Der er først fællesspisning, efterfulgt af sang i 30-40 minutter og måske en leg, stafet eller dans.

“Vi har en stor sangskat i KFUM og KFUK, og det er både noget af det, vi kan på tværs af landet, men det er også med til at binde generationer sammen. Det vil jeg gerne give videre til børn og unge,” siger Kristina Brogaard.

Efter sangen er der andagt med oplæsning fra Bibelen eller en andagtsbog. Til sidst fadervor og rundkreds, hvor velsignelsen synges to gange.

Det faste program slutter kl. 20.30, og så har familier med mindre børn mulighed for at tage hjem. Men aftenen er også stadig ung for de, der vil blive hængende til et spil eller foreslå en fællestur til bowlingcenteret. De unge har også mulighed for at tage videre til Teencafé.

Ikke kun for familier

Et af de nye tiltag er også at åbne arrangementet op, så det er for alle, og ikke kun familier. Det har medført, at der nu dukker folk op i alle aldre, både med og uden børn.

Der er også nye, der har fået øjnene op for fællesskabet i KFUM og KFUK. Formand for seniorforeningen i Thisted, Ester Jørgensen, er sognemedhjælper, og hun fik den idé at invitere de familier, der i sommer havde deltaget i Folkekirkens Feriehjælp.

Mens omkring halvdelen af de fremmødte til Fri Fredag på K er “gamle” kendinge, så kommer der nu også familier fra Syrien og Eritrea, enlige forældre og familier, der måske ikke har så stort socialt netværk.

“Det har været med til at fjerne fokus fra at ville lave noget for vores egne børn til også at gøre noget med andre. Det har været lidt af en øjenåbner, at vi faktisk har meget at byde på i KFUM og KFUK,” siger Kristina Brogaard.

“Det handler om ærlighed”

Ifølge Kristina Brogaard har det kun været positivt, at der nu kommer nye i foreningen:

“Det er ingen skade til, at der er nye, vi kan snakke med. Der er også skabt nye relationer, fx mellem de unge flygtninge og vores egne børn. Det var ikke noget, vi havde forudset eller satset på, men en ret god følgeeffekt.”

Og det er ifølge hende intet problem, at nogle af deltagerne er muslimer eller adventister.

“Vi vil ikke ændre konceptet, for vi er stadig KFUM og KFUK. Derfor beder vi selvfølgelig fadervor, men vi spiser ikke svin til fællesspisningen. Alle er også med til velsignelsen, og jeg tænker, at de vel kan tænke på deres Gud, når vi beder Fadervor,” siger Kristina Brogaard og fortsætter:
“For mig handler det om at være ærlig; at vi viser, hvad der er vores værdier, sangtradition og bibeltro. Det giver en gensidig respekt, når man er tydelig omkring det.”

Gratis at være med

Foreningens formandskab har besluttet, at det skal være gratis at deltage i Fri Fredag på K. Har man så råd til det, kan man lægge en pengeseddel eller betale via MobilePay, når man har lyst.

“Jeg tænker, at det giver så god mening at udvide vores KFUM og KFUK-fællesskab. Det kan godt være, det ikke lige giver flere medlemmer, men det giver så meget andet,” siger Ester Jørgensen, formand for seniorforeningen.

fri-fredag-paa-k-pdfSe flyer for Fri Fredag på K