Søg
BB_lejr_haervejen15.jpg

”Lykkebringende” lejre for bedsteforældre og børnebørn

På KFUM og KFUK’s lejre for bedsteforældre og børnebørn får deltagerne mulighed for at skabe værdifulde relationer, og det skaber lykke ifølge Institut for Lykkeforskning.

Danske ældre lykkeligere end andre i Europa

I 2016 udgav Institut for Lykkeforskning en rapport, hvori det fremgår, at danske ældre er lykkeligere end ældre i andre europæiske lande. Det skyldes i høj grad værdifulde relationer mellem bedsteforældre og deres børnebørn.

”Vores relationer på tværs af generationerne er ofte karakteriseret af lyst og ikke så meget af pligt. Selv om vi har mindre med hinanden at gøre, fx sammenlignet med Italien eller Grækenland, så er det, når vi er sammen, noget vi har valgt til, vi har lyst til at være sammen.”

- direktør i Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking, til P1Morgen i december 2016.

Samvær karakteriseret af lyst

Det er måske en del af forklaringen på, at KFUM og KFUK’s bedsteforældre- og børnebørnlejre er blandt vores mest populære aktiviteter. På landsplan har vi fem lejre årligt, og der er ofte venteliste.

På lejrene sørger frivillige for at skabe gode rammer, der giver tid og rum for nærvær og fordybelse. Det skaber langvarige bånd mellem bedsteforældre og børnebørn – og noget at tale om i lang tid efter.

”Intens måde at være sammen på”

Edel og Carl-Henrik Kristensen fra Bolderslev er enige i, at lejrene kan noget helt særligt. De deltager i lejren på Lystruphave Efterskole og siger, at allerede efter første gang tog børnebørnene det som en selvfølge, at de skulle afsted igen.

”Det er en dejlig og intens måde at være sammen med børnebørnene på. Der er altid spændende aktiviteter og forkyndelse, og det er en fornøjelse at se, hvordan børnene hurtigt finder sammen med andre børn. Nogle møder de endda igen i andre sammenhænge, fx på Børnefestival,” siger Edel og Carl-Henrik og fortsætter:
”Lejren varer et passende antal dage, og der er gode voksensamlinger, samtidig med at lederne har øje for alle børn og bedsteforældre. Derfor tager vi afsted.”

I dagene op til påske er der bedsteforældre- og børnebørnlejre på både Lystruphave og Skrødstrup Efterskole, i slutningen af maj på Midtsjællands Efterskole, og så er der to lejre igen i efteråret på henholdsvis Tommerup og Løgumkloster Efterskole.

Kilde: DR – Rapport: Forholdet til børnebørnene gør danske ældre særligt lykkelige