Søg
julehilsen_2016.jpg

Julehilsen fra generalsekretæren

  'Håb og handling' er overskriften på årets julehilsen fra Jørgen Kvist, generalsekretær i KFUM og KFUK.

  Håb og handling

  På den ene side lever vi i en post-faktuel tid, hvor stemninger og fornemmelser fylder alt for meget. Trump er blevet valgt i USA, og nationalistiske stemninger går gennem Europa. Fælles fakta er presset tilbage af et stort fokus på personlig fremtoning på Facebook, på arbejdsmarkedet – og næsten overalt.

  På den anden side vil vi i KFUM og KFUK gerne skabe plads til netop alt det, der ikke er rå fakta – nemlig holdninger, følelser og tro. Tro er en anden virkelighed end rå fakta og excelark. Men troen og virkeligheden skal hænge sammen.

  Lad os lytte til underet julenat og mærke, at vores sind og horisont åbner sig, og håb bliver fortegn for vores daglige liv. På den måde bliver der sammenhæng mellem forskellige virkeligheder.

  Ud over at lytte, drejer det sig altså om at udfolde, hvordan julenats-håbet har relevans for menneskers liv. I vores personlige liv med hinanden. I det brede samfund, hvor der skal kæmpes for de børn i Danmark, der i stigende grad bliver ramt af fattigdom. Den generelle kamp for retten til at være barn og ung og ikke bare en kommende skatteyder eller forbruger. Og det drejer sig om retten til at være menneske i Palæstina. Og kampen for stærke politiske handlinger, der kan holde håbet om et fremtidigt liv på kloden i live – når nu vores karbon-epoke ellers truer med at slukke håbet.

  Julenats-underet og handling i verden hænger sammen. Håb uden handlinger er sentimentale stemninger, som der er alt for meget af. Håb med klare handlinger er troværdighed og det, der forandrer verden.

  Glædelig jul og TAK for samarbejdet til alle håbsbærende handlingsaktivister.

  Jørgen Kvist, generalsekretær for KFUM og KFUK i Danmark

  jacobsolsoeholm_wd16.jpg
  Jørgen Kvist (t.v.) på scenen med festivalformand Jacob Solsø Holm under teenfestivalen Wonderful Days i juli 2016. Foto: Helle Videbæk