Søg
headturn_images-9915-1.jpg

Fairbar er en frivillig indsats

  I weekenden flyttede KFUM og KFUK's café og ølbar, Fairbar, ind i nye lokaler centralt placeret i Aarhus. Det særlige ved Fairbar er, at det er en nonprofit bar, drevet af frivillige og med tre-fire events i ugen, der gerne skulle appellere til Aarhus’ mange studerende.

  Konceptet er klart: Fairbar skal være et sted, hvor man som frivillig har rig mulighed for at byde ind med egne interesser. Det kommer til udtryk i de forskellige udvalg, hvor der blandt andet findes et kunstudvalg, der vælger vægpynten, et øludvalg, der udvælger øllet til hanerne, et bæredygtighedsudvalg, der tænker bæredygtighed ind på alle ledder og kanter og så videre.

  En anden væsentligt årsag til at blive frivillig på Fairbar er, ifølge Martin Sørensen, formanden for den frivillige styregruppe, at stedet støtter KFUM og KFUK’s igangværende internationale projekter, hvilket lige nu er Y-Glocal, et samarbejde mellem Danmark, Sydafrika og Cameroun. 

  Selvom bartendere, udvalgsmedlemmer og styregruppen alle er frivillige, har baren også tre ansatte med hver deres ansvarsområder. Én står for events og HR, én for kommunikation og marketing, og én er ansat som driftsleder.

  Fairbars udfordring

  Martin Sørensen fortæller stolt om Fairbar, men lægger heller ikke skjul på de udfordringer, som en bar i Aarhus Midtby står overfor. For på trods af at der blot skal lønnes, hvad der svarer til én fuldtidsansat, har baren altid haft økonomiske problemer. I løbet af Fairbars levetid på elleve år er det ikke på noget tidspunkt lykkedes at få andet end røde tal på bundlinjen. 

  “De første år var det noget, som Fairbar og styregruppen fokuserede meget på, men vi er ved at indse, at det er urealistisk at håbe på et årligt overskud,” forklarer Martin. 

  Det ændrer dog ikke på, at de fortsat kæmper for det. Det nyeste tiltag har været en flytning, der har medført større lokaler og en mere central beliggenhed med mere liv og cafémiljø.

  Underskuddet betyder dog ikke, at Fairbar ikke støtter med de lovede penge til de internationale projekter.

  “På trods af vores underskud sender vi hvert år 50.000 kr., hvilket lader sig gøre, fordi vi får økonomisk støtte til driften fra SI, KFUM og KFUK’s boligadministration.”

  Det hele værd

  Man kunne derfor spørge sig selv, om det er KFUM og KFUK’s job at drive en underskudsgivende café og ølbar i det centrale Aarhus, som ikke ligefrem skorter på muligheder til ganen og maven. Til dét svarer Martin Sørensen klart og tydeligt:

  “Ja, det giver mening, fordi Fairbar er en mulighed for at engagere Aarhus’ unge i frivilligt arbejde. En mulighed for at nå ud til de mennesker, der ellers aldrig har oplevet foreningslivet før og en mulighed for at forstærke de unges netværk.”

  For de besøgende, KFUM og KFUK’ere eller ej, er Fairbar en mulighed for at få serveret en kold øl fra hanen, en god snak eller en aften med fællessang fra Højskolesangbogen. 

  “Vi har opbygget en bar med omkring 100 frivillige med løbende udskiftning, og langt fra alle har været aktive frivillige før. Det er dem, som vi kan få med her i Fairbar! Og det er derfor, at der bliver lagt så mange kræfter i, at Fairbar fortsat skal eksistere som et tilbud til alle interesserede.”

  Martin anbefaler: 3 fede ting på Fairbar

  1. Sangaftener hver anden uge
  2. Koncerter 2 gange i ugen
  3. Den årlige ØJ-dag, som er ølentusiasternes J-dag