Søg
45102141934_fa83f3590d_o.jpg

Essens giver ny viden om kristendom

  Essens er KFUM og KFUK's nye kristendomskursus. I foreningerne er der blevet taget godt imod det første Essens-materiale, der giver et godt indblik i de kristne værdier og skaber en god ramme for at tale om tro i foreningen.

  Essens giver medlemmer i KFUM og KFUK et fælles sprog for kristendommen. Essens består i dag af et hæfte, en video og en podcast. I det seneste nummer af Markant, KFUM og KFUK's magasin for medlemmer over 20 år, kan du læse, hvordan materialet bliver brugt i foreningerne.

  I juni udkom Essens-videoen. Den beskriver KFUM og KFUK's arbejde med kristendommen.

  ”Jeg synes, at videoen giver et godt indblik i, hvad det helt konkret er for nogle værdier, der er kernen i den bevægelse, jeg er en del af. Personligt er jeg blevet bekræftet i, at KFUM og KFUK er den rigtige organisation for mig. På mange måder sætter videoen ord på de tanker, jeg selv har om kristendommen," siger Johanne Aarestrup.

  Hun er 18 år og frivillig i KFUM og KFUK. Hun mener, at Essens-videoen danner et godt afsæt til at snakke om sin tro i foreningen. Hun siger:

  ”I vores lokale KFUM og KFUK i Kolding tænker jeg, at videoen kan være en ramme, der lægger op til at tale mere om kristendommen, end vi gør i dag.”

  Inspiration til forkyndelse

  Samtidig med videoen udkom også det første Essens-hæfte, der er sendt ud til alle foreninger. Hæftet kan bruges til at arbejde med Essens og kristendommen i foreningen, og det giver en bedre forståelse af KFUM og KFUK som organisation, fortæller Lars Lomholt, 45 år fra KFUM og KFUK i Kolding.

  ”Essens-hæftet er en fin gennemgang af organisationsfortællingen, som jeg ikke kendte til i forvejen. Organisationsfortællingen giver efter en gennemgang rigtig god mening for mig og vores arbejde i KFUM og KFUK.”

  Essens udgiver løbende nyt materiale. De næste elementer bliver et 'Tro til handling'-materiale, en Tænkepausebog om Essens og en pilgrimsvandring. Derfor ser Lars Lomholt stort potentiale for, at Essens bliver et sted, hvor han kan søge inspiration til forkyndelsesarbejdet i foreningen.

  ”Når der kommer mere forkyndelsesmateriale på Essens-hjemmesiden, vil den blive et super sted at søge inspiration til forkyndelsen, hvilket jeg mener er vigtigt i vores arbejde," siger han.

  Nemmere at forholde sig til Bibelteksterne 

  Essens har udgivet en podcast, der udkommer med en ny episode hver uge. Podcasten sætter fokus på kirkeåretsteologien, og hver episode gennemgår og debatterer søndagens tekstlæsning. Det er et format, der er nemt at gå til, fortæller Thea Alberte Krabbe, 22 år.

  ”Jeg synes Essens-podcasten var nem at gå til, den er spændende og så er den mega oplysende for én som mig, som måske ikke har været så god til at holde styr på kirkeåret og heller ikke været så god til at komme i kirke. Den er nem og forstå, og man lærer noget nyt. Jeg tager en ny viden om kristendommen og kirkeåret med mig, og så tror jeg at jeg har nemmere ved at tage i kirke og rent faktisk bruge tid og energi på at lytte til teksterne, da det vil være nemmere at forholde sig til, nu hvor jeg har fået en forståelse for det.”

  Hun er frivillig i KFUM og KFUK i Roskilde, og her ser hun stort potentiale for, at andre unge begynder at høre podcasten.

  ”Jeg vil tage podcasten med mig til min forening i Roskilde og til Ten Sing, fordi det er en god og nem måde at snakke om kristendommen på. Vi er ikke altid lige gode til at få snakket om netop det, og derfor har vi brug for redskaber. Der er podcasten og resten af Essensmaterialet super fedt. Det er fordomsfrit og ikke belærende, som mange kunne frygte," afslutter hun.

  Tre niveauer i Essens

  Essens har tre niveauer:

  Gul: Hverdagsnær og lettilgængelig. For den nysgerrige

  Blågrøn: Kobler frivillighed med refleksion. For den videbegærlige

  Brun: Tyngde og sammenhæng. For den, der søger dybde