Søg
Udklipessens2.JPG

Essens er vores nye kristendomskursus

Et stort og ambitiøst kristendomskursus i KFUM og KFUK vil inden for det næste års tid løbende blive lanceret. Det kommer til at hedde “Essens”.

Essens bliver en slags universal-materiale, der tilsammen giver en stærkere og dybere forståelse for både kristendom og KFUM og KFUK. Essens består således af mange forskellige materialer og formater, for eks. video, podcasts, en bog samt online undervisningsmaterialer - endda en pilgrimsvandring bliver en del af Essens.

Den første del af Essens er allerede lanceret: En undervisningsvideo om kristendom i KFUM og KFUK, som samtidig også er en del af introkurset for frivillige, InFri. I denne video gennemgås der basisviden om kristendom i KFUM og KFUK, rent organisatorisk set.

Find Essens på intranettet eller via genvejen www.kfum-kfuk.dk/essens 

Formand for Kristendomsudvalget, Brian Jørgensen, siger om Essens:

“Vi håber, at Essens bliver et fælles og anerkendt undervisningsmateriale i KFUM og KFUK, som alle frivillige kommer i berøring med på et eller andet niveau. Samtidig ønsker vi med Essens at skabe et stærkere fælles sprog om os selv og kristendom i KFUM og KFUK,” siger Brian Jørgensen i Markant #2 2018. 

Baggrunden for Essens:

Visionen for Essens er at give KFUM og KFUK’s frivillige mulighed for at finde et nuanceret ståsted i kristendommen. Derfor er der to overordnede mål med Essens:

  1. At gøre det lettere for frivillige i KFUM og KFUK at opleve kristendommens relevans

  2. At give frivillige i KFUM og KFUK mulighed for at dykke ned i KFUM og KFUKs tilgang til kristendommen

Disse to mål er den røde tråd i de forskellige materialer i Essens, hvor enten begge mål eller ét af målene bliver belyst og udfoldet.

Tre niveauer

Samtidig har Essens tre gennemgående niveauer, som fremgår enkelt og gennemskueligt via de tre forskellige farver, som Essens’ logo kan findes i. De tre farver indikerer sværhedsgraden i de enkelte dele af Essens.

Formand for arbejdsgruppen omkring Essens, Camilla Lyskjær Due, fortæller om de tre niveauer:

"Vi har gennem arbejdet med Essens haft fokus på at gøre de forskellige dele brugbare lige til at gå til, men uden at gå på kompromis med tyngden i indholdet. Formålet med Essens er ikke at alle frivillige skal igennem alle tre niveauer, men i stedet finde det niveau som passer dem. KFUM og KFUK-kristendommen er den samme på alle tre niveauer, blot formidlet fra et lettilgængeligt niveau til et teologisk sværere niveau. Det dybdegående niveau tilgodeser de frivillige som søger og efterlyser materialer, der kan give dem noget at tygge på. Arbejdet omkring Essens har været utrolig spændende og til tider udfordrende, men jeg tror og håber på, det bliver taget ned fra hylden og brugt i mange forskellige sammenhænge ude lokalt."

Samlende teologisk platform

Essens vil rent teologisk være baseret på den såkaldte “kirkeårs-teologi”, som ifølge kristendomsudvalget bedst afspejler KFUM og KFUK, både som organisation og i forhold til de aktiviteter, der foregår. Kirkeårs-teologien har følgende fordele:

  • Den er trinitarisk

  • Den er økumenisk

  • Den knytter os teologisk tæt på Folkekirken

  • Den har en dyb teologisk tyngde

  • Den er hverdags- og handlingsorienteret

Brian Jørgensen fortæller:

“Kirkeårs-teologien har været en ret stor øjenåbner for mig selv. Den satte ord på både det, jeg vidste i forvejen, og det, som jeg ikke vidste. Den gav mig sammenhæng og kombinerer på fornem vis den aktivisme, jeg elsker ved KFUM og KFUK, med en klar forankring i kristendommens univers og menneskesyn. Derfor tror jeg, at Essens kan blive en samlende platform for KFUM og KFUK.”

Bliver lanceret løbende

Essens vil som nævnt blive lanceret løbende, i takt med at de forskellige dele bliver færdigproduceret. Lige nu er der i alt 13 forskellige koncepter på tegnebrættet, hvoraf nogle af dem i sig selv består af mange dele, fx. videoer, podcasts og prezis.

Hvorvidt Essens når sine ambitiøse mål, afhænger dog i sidste ende af jer frivillige. Det er dig og dine medfrivillige, som skal tage Essens til jer og debattere, tale og reflektere sammen. God fornøjelse.

 

Tre niveauer i Essens

Essens har tre niveauer:

Gul: Hverdagsnær og lettilgængelig. For den nysgerrige

Blågrøn: Kobler frivillighed med refleksion. For den videbegærlige

Brun: Tyngde og sammenhæng. For den, der søger dybde