Søg
DR-0255894.jpg

Astrid søgte tilflugt i vildmarken

Den 28 årige Astrid Hadberg er blevet lidt af en kendis efter at have deltaget i DR-programmet ”Alene i vildmarken”. Astrid fortalte åbent og ærligt om sin tro i programmet.

Fascineret af at være alene

Da Astrid i første omgang meldte sig til programmet, var motivationen ikke at komme væk fra tilværelsen, men i stedet at prøve sine egne kræfter af:

”Det, der fangede mig, var netop det, at det foregik i naturen, og at jeg skulle være helt alene. Jeg var meget optaget af, hvordan jeg ville reagere, når jeg skulle være alene i længere tid. Og så var jeg meget fascineret af det her med, at jeg skulle leve af naturen. Jeg har aldrig på den måde skulle klare mig af naturen, og det var jeg egentlig ret fascineret af, og jeg synes det kunne være sjovt at udfordre mig selv på den måde,” siger Astrid i det nyeste nummer af Markant.

Markant er vores magasin for voksne. I magasinet fortæller Astrid, at tankerne om at komme væk fra hverdagen kom først efter, at hun havde tilmeldt sig og var blevet optaget til programmet. Selvom hun havde en meningsfuld hverdag med venner, sport og studie, glædede hun sig alligevel til at komme væk:

”Jeg kunne mærke, da jeg havde meldt mig til programmet og var blevet optaget, så glædede jeg mig til også at komme væk fra alting. Jeg glædede mig til ikke at skulle leve op til alle mulige forventninger hele tiden. Jeg glædede mig til at være fri for at svare på beskeder, tjekke Facebook og følge en fuldstændig proppet kalender. Og så glædede jeg mig virkelig bare til at komme helt væk og nyde friheden.”

Alene og 100% offline

For mange kan tanken om at være væk fra sin smartphone og ude af kontakt med omverdenen være skræmmende, men for Astrid var dette en af de helt store oplevelser ved at være med i programmet.

”Det var virkelig dejligt, og jeg savnede virkelig ikke et sekund min telefon eller computer og mit køleskab for den sags skyld. Det var bare en kæmpe frihed at være de ting foruden.”

For Astrid var tiden alene og væk fra alting en måde at gøre sig selv fri på, hvor de almindelig hverdagsting ikke fik lov til at fylde i opmærksomheden. Tiden alene og stilheden i kombination med de smukke omgivelser gav rum til at gøre sig grundige overvejelser og tanker om sin almindelige tilværelsen. For Astrid var oplevelsen med til at sætte tingene i perspektiv:

”Det er ikke de materielle ting, der betyder noget, og det vidste jeg også godt inden, men det blev virkelig tydeligt, mens jeg var afsted. Jeg havde jo en god tid og en god hverdag i vildmarken, selvom jeg ikke havde ret mange ting.”

Det var ikke de materielle ting, som Astrid længtes efter, mens hun levede under meget sparsomme kår i vildmarken. I sin tid i vildmarken oplevede Astrid, at det, der virkelig har betydning og værdi, er noget helt andet end det, man kan købe sig til:

”Det, der virkelig betyder noget, er at have mennesker omkring sig. Det betyder meget at have nogen at dele oplevelser med. Det er bare som om, at en solopgang er flottere, når man kan glæde sig over den sammen. Hvis jeg bare kunne have én med og få besøg af dem, jeg holder af, så kunne jeg godt forestille mig at leve på den måde, som jeg gjorde i vildmarken.”

Tiden i vildmarken gjorde Astrid opmærksom på, hvor betydningsfuldt det er at have sine nærmeste tæt på sig, og det var noget af det, hun savnede allermest, mens hun var væk. Udover sine relationer fik Astrid også indsigt i sig selv:

”En af de helt store ting, som blev betydningsfuldt for mig, var, at jeg fik lov til at give slip på ”konkurrence-Astrid”. Normalt vil jeg rigtig gerne vinde og præstere, når jeg er med i en konkurrence. Oplevelsen af at være alene, uden nogen der kan stille krav til mig, var virkelig befriende. Jeg kunne bare hvile, nyde nuet og glæde mig over at være til hver eneste dag, i stedet for at tænke på om jeg nu gjorde det godt nok og præsterede godt nok.”

Tættere på Gud

I programmet ser man, at Astrid synger og snakker til Gud. Det er helt tydeligt, at troen betyder meget og er noget, der får plads i Astrids tilværelse. Selvom det ikke var muligt at komme til gudstjeneste i vildmarken, blev Gud ikke glemt:

”Jeg fik tid til Gud på en anden måde, end jeg har i min hverdag. Jeg kan have rigtig svært ved at prioritere Gud og læse i bibelen, fordi der er rigtig mange andre ting, jeg gerne vil og som fylder. Jeg oplevede i vildmarken, at der ikke var lige så mange ting, der fyldte længere og som tog min tid. I og med at der ikke var andre mennesker at snakke med, blev det bare meget naturligt at snakke og synge til Gud. På den måde kom Gud til at fylde meget mere i vildmarken, end Gud har gjort i min hverdag herhjemme.”

Tilflugt frem for flugt For Astrid var naturen den drivende motivation for at deltage. I ugerne op til hun skulle afsted glædede hun sig til at være i naturen og prøve sig selv af. Selvom tilværelsen hjemme i Odense var god, søgte hun alligevel væk:

”Det var ikke fordi, jeg havde det dårligt, at jeg meldte mig til programmet, men på en eller anden måde var det alligevel rart at komme væk, fordi det er dejligt at opleve noget andet og være fri fra det, man gør normalt. Når man er det, så kan man få lov at sætte mere pris på det, man gør normalt. På den måde kan man måske snakke om en flugt, men det var i højere grad en tilflugt.”

Vildmarken gav Astrid tid til at tænke over, hvad der virkelig betyder noget. Tilflugten var med til at give blik for hvilke ting, der bør vægtes højere i hendes normale tilværelse:

”Jeg vil gerne vægte mine relationer højt og have tid til de mennesker, jeg holder af. Helst mere end en time mellem klokken fire og fem. Nogen gange så tager vi bare hinanden lidt for givet. Der vil jeg gerne være mere bevidst om også at få sagt til folk: “Jeg holder faktisk helt vildt meget af jer, og I betyder meget for mig”

Udsigt til indsigt

Vi kender alle til, hvordan det føles at komme hjem til sin normale tilværelse efter at have været væk hjemmefra i længere tid. Når vi søger ud og oplever en anden måde at leve på, sætter det vores egen tilværelse i et nyt og klarere lys, som giver os indsigt i, hvordan tingene kan gøres anderledes og bedre. Andre gange får vi øjnene op for, hvor værdifuldt det, vi har derhjemme, er, og vi bliver mere taknemmelige og bevidste om det. Det kan af og til være nødvendigt at søge væk, for at se alt det gode i vores liv. For Astrid gav tilflugten til vildmarken nye indfald, som kunne tages med hjem og endda gøre den gode tilværelse endnu bedre. 

Markant

Markant er KFUM og KFUK's magasin til voksne medlemmer. Magasinet sætter fokus på nye tiltag i KFUM og KFUK, giver inspiration til det frivillige arbejde, skriver om tro og forsøger at holde dig orienteret om stort og småt inden for organisationen.