Søg
flyingsuperkidsproduction.jpg

Hvad har KFUM og KFUK og Flying Superkids til fælles?

I al foreningsliv er der udfordringer med børn og forældre. Sådan har det altid været. Hvordan motiverer vi, hvordan stiller vi krav og hvordan inspirerer vi?

Jeg har fået den store ære at komme fortælle lidt om mit arbejde med Flying Superkids på Børnelederkurset på Hestlund Efterskole den 3. februar 2018.

Men hvad har KFUM og KFUK og Flying Superkids til fælles? Det kan være svært at forestille sig.

Alligevel er det meget mere, end I tror.

Vi har brug for fællesskabet

Flying Superkids er eliteholdet i en ganske almindelig gymnastikforening i Aarhus V. Vi har 450 medlemmer, og blandt disse medlemmer finder vi vores kommende Flying Superkids.

Siden Flying Superkids blev grundlagt for 50 år siden, har vi skabt et fællesskab, der er både uddannende og dannende.

Jeg er helt sikker på, at alle frivillige i KFUM og KFUK kan nikke genkendende til det første lighedspunkt.

Sådan et fællesskab vedligeholder ikke sig selv. Vi skal have ambitioner på egne og hinandens vegne.

Vi skal performe, når vi er sammen, så vores projekter lykkes, så vi kan skabe oplevelser og udvikling, fællesskab og ikke mindst livsglæde.

Men er vi moderne mennesker overhovedet skabt til fællesskab og foreningsliv? Vil vi ikke hellere være os selv og lade os underholde af vores tablet med Facebooks konstante strøm af entertainment. Vælge hvilken film, der lige i aften passer os, på vores smart-TV?

Nej, vi har brug for fællesskabet. Ellers bliver vi tomme og ulykkelige. Vi har brug for at mødes med andre mennesker og blive udfordret på vores holdninger og tilgang til livet.

Gælder det også børn og unge?

Vores unge mennesker er superforkælede i deres valg af underholdning. De bliver underholdt passivt mange timer i døgnet. Mobilspil forkæler dem med konstant anerkendelse. Curlingforældrene løser alle deres udfordringer, så de bliver dybt frustreret, så snart de møder det mindste problem, de ikke kan løse. Eller endnu værre: de bliver utilfredse, når de ikke kan sætte dagsordenen for, hvad der skal foregå.

Aldrig har foreningerne været vigtigere for børn og unge i Danmark.

Klubledere, gymnastiktrænere og andre foreningsmennesker er de eneste, der kan fylde de huller, som samfundet og medierne efterlader hos de fremtidige samfundsborgere.

I foreningerne kan de ikke selv vælge, hvem de er sammen med, de kan ikke selv vælge, hvilken "level" udfordring de vil ha' eller zappe væk, når udfordringerne bliver for store - og det er den helt rigtige fordring.

Hvis vi så endda er så heldige, at der er voksne mennesker, der gider tilbringe tid med dem, udfordre dem og give dem viden, så er det rigtig godt.

Men det er ikke let. For de moderne forbrugerbørn og curlingforældre modarbejder ofte den proces.

Det skal ildsjælene ikke give efter for. Vi skal blive ved og ved og ved, mest af alt fordi vi selv ved, hvor vigtig vores indsats er.

Vi ses til Børnelederkursus

Den 3. februar glæder jeg mig til at udfordre, chokere og forhåbentligt inspirere til, hvordan man også kan arbejde med børn og unge bare ved at være sig selv og komme med alt det bedste, man har med i sin egen bagage og kultur.

Læs mere og tilmeld dig Børnelederkursus

Del, spred og inviter andre