Søg
DSC_0434.JPG

En del af YWCA

Vi ved alle sammen, at vi er medlem af KFUM og KFUK i Danmark. Men hvor ofte tænker vi egentlig over bogstavernes betydning? Et udvalg har siden 2016 arbejdet med, hvad det betyder for vores organisation, at vi også er en del af YWCA.

Hvad er KFUK og YWCA?

KFUM står for ”Kristelig Forening for Unge Mænd” og KFUK står for ”Kristelig Forening for Unge Kvinder”.

Engang var det to forskellige foreninger, som havde fokus på hhv. mænd og kvinder. I 1976 blev de to organisationer forenet til en. Men hvad betyder det egentlig, at vores organisation har to forskellige historier?

Siden maj 2016 har et udvalg under Udvalget for Globale Fællesskaber arbejdet med dette spørgsmål med primært fokus på vores rødder i KFUK.

Det er blevet til mange diskussioner og møder, men vi er endnu ikke kommet frem til en tydelig konklusion, men én ting har vi lært: Vi er også en del af YWCA (Young Women’s Christian Assosiation) – verdens største kvindeorganisation.

Nordisk weekend med kvinder i fokus

En weekend i september mødtes ni kvinder fra hhv. Danmark, Sverige, Norge og Finland til en diskussion om dette emne i Helsinki: Hvad betyder medlemskabet af YWCA for vores organisationer? Det var en intensiv weekend, hvor der blev diskuteret livligt henover bordet på både dansk, norsk, svensk og engelsk.

Finlands YWCA er som den eneste af de fire organisationer ikke slået sammen med KFUM, hvilket vil sige, at de fokuserer fuldstændigt på kvinder, og alle deres medlemmer er kvinder – mænd kan dog få lov til at være støttemedlemmer. Både Danmark, Norge og Sverige har nedsat udvalg, som har fokus på KFUK/YWCA-delen af vores organisationer.

Selvom vores fire lande ligger tæt og minder meget om hinanden, blev det i løbet af weekenden også meget tydeligt, at vi er forskellige. I Sverige har de en ”Y Feminist Action”, der kæmper for kvinders rettigheder i Sverige. Det er en spændende og entusiastisk gruppe, som ønsker at ruske op i deres organisation og provokere medlemmerne, så vigtige emner inden for ligestillingen kommer på banen.

I Norge har de et udvalg, som består af unge kvinder samt ældre kvinder, der har været en del af KFUK, inden foreningerne blev slået sammen. De arbejder på at skabe mere bevidsthed i organisationen omkring deres KFUK-rødder samt fremme internationalt YWCA-arbejde.

Hvad tager vi så med hjem til Danmark?

Vi har fået nye perspektiver på KFUK-arbejdet og nogle helt konkrete idéer til, hvordan vi kan fremme KFUK-bevidstheden i vores egen organisation. Så I kan godt se frem til nye tiltag som fx workshops i forbindelse med den internationale YWCA-dag, flere internationale samarbejdspartnere, og måske vi viser flaget noget mere på de store nationale events i fremtiden.

Derudover har vi fået et tæt nordisk samarbejde, som vi kan bruge i fremtiden til sparring, idéudveksling og ikke mindst i forbindelse med det internationale YWCA, hvor vi får en stærkere stemme, hvis vi er samlet. Allerede nu har vi startet de fælles forberedelser til YWCA’s World Assembly, som afholdes i Sydafrika i 2019.

Workshop på KURSUS 17

Jeg har forhåbentlig givet dig en lille smule bevidsthed om, hvad KFUK og YWCA er, og jeg håber, du i fremtiden bliver endnu klogere i takt med, at vores arbejde spredes rundt omkring i Danmark.

I første omgang kan du deltage i vores workshop ”Unges Gråzoner” på KURSUS 17, som er et led i vores første projekt, som er udarbejdet i samarbejde med KFUKs Sociale Arbejde, og som har fokus på unges adfærd på nettet; Hvordan de finder frem til egne og andres grænser, og hvordan de skal agere i hele dette nye online univers, som bliver en større og større del af vores hverdag.

Læs mere og tilmeld dig KURSUS 17 her

DSC_0571.JPG
Weekendens to danske repræsentanter med smukke Helsinki i baggrunden. Sofie Vindum og Stine Johanne Adelskov, begge medlemmer af YWCA-projektgruppen.
DSC_0555.JPG
Alle weekendens deltagere, fra venstre: Nina Søraa, Norge. Katarina Granander, Sverige. Stine Johanne Adelskov, Danmark. Marta Nagel-Alne, Norge. Tove Larsson, Sverige. Emma Eklund, Sverige. Kristina Bergmark, Sverige. Sofie Vindum, Danmark. Riitta Räntilä, Finland.
DSC_0465.JPG
Hotel Helka i Helsinki, hvor vi boede, er ejet af Finlands YWCA - og er selvfølgelig en diskriminationsfri zone.

Del, spred og inviter andre