Søg
Udklip.PNG

Til landsmøde i Sydafrika

Så langt fra Danmark, men alligevel i den samme ånd og med samme spekulationer. Vi har været til landsmøde for hele YMCA Sydafrika.

Vi er to unge fyre, der har været så heldige at få muligheden for at tage til Sydafrika, hvor vi er frivillige i tre måneder på YMCA i Pietermaritzburg (en ”mindre” by med godt 500.000 indbyggere).

Førstehåndsindtryk

Det er en spændende oplevelse at træde ind i et fly i Danmark og 20 timer senere træde ud af et fly i Durban, et helt andet sted på kloden med nye kulturer, nye hverdage og nye tankegange.

Hvad svarer man, når man bliver spurgt ”om man har mange penge” af en ung fyr, man lige har mødt fra gademiljøet, og som man egentlig prøver at bygge bro til?

Man kommer dog hurtigt tæt på dem og får opbygget en relation.

Landsmødet 

I weekenden den 15.-16. september var vi til landsmøde for YMCA i hele Sydafrika med næsten hele gruppen fra YMCA Pietermaritzburg. Det var en weekend, der bød på mange nye bekendtskaber med folk fra YMCA Sydafrika, men bestemt også andre volontører fra hele verden.

Der var flere forskelle på hele opsætningen omkring landsmødet i forhold til, hvad vi kender fra Danmark. Mødet var generelt præget af en meget formel tilgang, hvor man tiltalte formanden "mr. President" og mange formalia skulle overstås, før mødet kunne begynde. Derudover var der kun omkring 50 deltagere, hvoraf størstedelen af dem var af en ældre generation. 

Gennem landsmødet var vi vidner til rigtig mange spændende snakke og diskussioner, der egentlig også gør sig gældende i KFUM og KFUK i Danmark, som:

  • Hvor meget skal C'et fylde i YMCA på verdensplan?
  • Hvordan bruger vi de sociale medier bedst muligt?
  • Hvordan får vi de unge til at engagere sig i foreningen?

Men også kønsroller og meget mere.  

Så selvom der er store forskelle, er de grundlæggende problemstillinger de samme, som vi arbejder med i Danmark. 

Landsmødet blev afsluttet i bedste YMCA-ånd med en kæmpe festmiddag om aftenen, som både bød på national dans og musik.

Oplevelsen af Soweto

Vi fik muligheden for at komme ud at se YMCA i Soweto, som er Sydafrikas største Township med over 2 millioner indbyggere plus det løse. Det var her Nelson Mandela tog sine første skridt. Da vi kom ind i Sowetos YMCA-hus, osede det med ånd, energi og en kæmpe stemning, der var nemlig et kæmpe dansearrangement, med jubel og høj musik.

Man bliver normalt frarådet at befinde sig i Soweto ved aftentid, men i selskab med to fra den lokale YMCA følte vi os utrolig trygge, da vi gik rundt i den store township, selvom det begyndte at blive mørkt.

Det var spændende at opleve alle de tanker, projekter og opgaver, de brænder for at sætte i gang.