Søg
Rusland 3.jpg

Tiden er kommet til den store rejse

Ten Sing Arctic afsted på deres store rejse, hvor de kommer omkring Rusland, Kina samt besøger YMCA/YWCA i Sri Lanka.

På rejse gennem Rusland

Fredag den 29. september rejste vi til Rusland. Her skulle vi rejse med den Transsibiriske Jernbane hele vejen fra Moskva til Beijing i Kina. Undervejs på turen gennem Rusland skulle vi tilbringe nogle dage i henholsvis St. Petersburg, Moskva, Yaroslavl, Jekaterinburg og Novosibirsk.

I alle de førnævnte byer mødtes vi med russiske Ten Sing-grupper. Her var det vores opgave at inspirere og motivere grupperne til at have lyst til at fortsætte og udvikle deres Ten Sing-arbejde. 

For at opnå dette holdt vi seminarer indenfor kor, dans, drama og om styringen bag en Ten Sing-gruppe. Samtidig med at vi lærte fra os, så deltog vi også i de lokale gruppers oplæg.

Ten Sing på russisk

Det var utroligt spændende at se, hvilke forskelle der var på både KFUM og KFUK og på Ten Sing i Rusland og Norge.

I Rusland var der slet ikke den struktur, som vi er vant til i både Norge og Danmark. De havde ingen faste datoer, hvor de mødes, og når de mødes havde de ingen plan for dagen.

I nogle af Ten Sing-grupperne mødtes de også kun, når de havde et show i den nærmeste fremtid - ellers så de ikke et formål i at mødes. Alle disse ting skyldes nok også, at Ten Sing-grupperne ikke har et styre, som beslutter tingene internt i gruppen.

Til gengæld var der også mange ligheder. Der var nemlig i Rusland stort fokus på det sociale fællesskab, hvor de unge mennesker kan udfolde sig kreativt. De frivillige gjorde en stor indsats for, at de unge skal have det sjovt, mens de arbejder i fællesskab. Det var en fantastisk følelse at opleve, hvor stor en forskel man gør som frivillig - selvom det ikke nødvendigvis er givende for dig selv, så har det stadig en ekstrem stor betydning for de unge. Det var også utroligt motiverende at se, hvor meget de kunne gøre med et alt for lille budget.

Turister i Kina

Den transsibiriske Jernbane førte os videre til Beijing. Her havde vi 3 dage til at være turisker og til at slappe af.

Disse dage indeholdt besøg ved Den forbudte By, Den kinesiske Mur, Sommerpaladset og meget mere. Efter at have "været på" i 2 uger gennem Rusland, var det en fantastisk følelse, at vi nu kunne have nogle dage, hvor vi var på tur og kunne opleve noget sammen som gruppe. 

YMCA og YWCA i Sri Lanka

Herefter gik turen til Sri Lanka, hvor vi skulle være i 10 dage. I Sri Lanka er KFUM og KFUK delt op i 2 organisationer, som har to helt forskellige formål.

På første del af turen besøgte vi forskellige Women empowerment groups - altså KFUK. På Sri Lanka er der stor forskel på, hvordan kvinder og mænd bliver behandlet, så KFUK kæmper for ligestilling. KFUK i Sri Lanka og KFUK-KFUM Global (det, der svarer til Globale Fællesskaber i KFUM og KFUK) gør bl.a. dette, ved at starte spare- og investeringsgrupper, som hjælper kvinderne med at starte investeringer, så de kan forsørge sig selv og familien. Vi besøgte i løbet af turen mange af disse grupper, og det var virkelig tydeligt, at spare- og investeringsgrupperne havde ændret deres liv!

Vi besøgte herefter YMCA-grupper, hvilket mere ligner det KFUM og KFUK, vi kender i Danmark. Her besøgte vi YMCA National Youth Training Center i Paranthan. Centeret har i mange år været kontrolleret af militæret, men bliv i august i år givet tilbagte til YMCA. Her giver YMCA børn mulighed for at lege, lære og socialisere sig i fællesskab.

Vi besøgte også Kamam Folk High School, hvor vi tilbragte to dage med 24 vidunderlige unge mennesker.

Herefter gik turen hjem til Norge, hvor vi på vejen nordover var til Ten Sing Norways generalprøve på Rønningen Folkehøjskole.