Søg
ronja.jpg

Alt du skal vide når du skal være volontør

Hvordan bliver man volontør? Hvad er fordelene? Er der nogle udfordringer, eller er alt bare nemt? Ja spørgsmålene kan være mange, hvis man overvejer at rejse ud som volontør. Læs med og få mine svar

Godrigtig hjertelig december

Hvor er det vildt som tiden flyver! Da jeg skrev sidste blogindlæg, havde jeg allerede ideen til dette blogindlæg. Ja, det var allerede i november, at jeg tænkte at når mit ophold var ved at lakke mod enden, ville jeg lave et blogindlæg, hvor jeg opsummerer hvordan det er at være volontør. Både alt det som er fedt, men også der hvor jeg har oplevet udfordringer. Men hvor tiden dog flyver afsted, for nu havde jeg nær glemt at lave dette blogindlæg, fordi mit hoved er fyldt op med afslutninger til diverse aktiviteter, jeg har været en del af, bage kage fordi det er sidste gang, og så burde jeg nok også snart begynde at pakke mine ting, jeg tager nemlig hjem på tirsdag.

Mange har spurgt hvorfor jeg valgte at rejse ud som volontør, og hvorfor jeg valgte Tyskland, og jeg indrømmer, at det er en god blanding af velovervejede tanker, og tilfældigheder. I gymnasiet besluttede jeg, at jeg ville ud at rejse, måske ikke så langt væk, men over længere tid. Helt fra starten var planen at være au pair et halvt år i England og bagefter i Tyskland, jeg var nemlig ikke særlig god til hverken tysk eller engelsk i gymnasiet, så det havde jeg et stort ønske om at blive god til. Planerne ændrede sig så, da jeg i efterårsferien 2017 rejste med globetrotter til Destination unknown hvor slutdestinationen blev Lviv i Ukraine. Her mødte vi to som kom fra KFUM og KFUK i Århus og var volontører i Lviv YMCA. Efter den rejse åbnede en ny verden sig for mig, og jeg blev opmærksom på, at man kunne rejse med KFUM og KFUK. Til vores genforenings/opsamlings weekend med globetrotterne, mødte jeg Ina, som står for at sende volontører ud osv. Der startede arbejdet med at finde ud af hvor jeg gerne ville hen. Jeg var/er en smule morsyg, jeg vidste derfor at jeg ikke havde super meget lyst til at tage til Sydafrika, Indien eller et eller andet sejt sted. Jeg fandt et projekt i Holland, det lød rigtig spændende og var i 2 måneder, i forhold til længden ville jeg gerne rejse mellem 3 og 6 måneder. Problemet var at man skulle sidde på kontor indtil man havde lært sproget, og som jeg skrev før er jeg ikke super ferm til sprog, så det virkede rimelig urealistisk at skulle lære hollandsk på under 2 måneder, og hvis der var noget jeg ikke gad var det at, at tage ud i verden for at sidde på kontor.

En dag havde Ina fundet et opslag her fra Luckau, jeg havde godt nok kun en uge til at tænke over om det var det jeg skulle, og til at skrive og sende en ansøgning. Men jeg gjorde det, og vi havde et skypemøde, og efter en månedstid fik jeg en mail om at de gerne ville have mig. Og bum nu bor jeg i Tyskland.

Hvis du nu stadig i tvivl om du skal tage af sted som volontør, så kommer jeg lige med en masse fordele:

  • Du lærer et nyt sprog, altså jeg snød lidt og tog til Tyskland, og jeg har haft tysk i skolen, så jeg har ikke lært et nyt sprog, men jeg har lært at bruge mit tysk. Hvis man giver sig 100 % og prøver selvom det er et nyt sprog så skal man nok lære det. Bonus er også at hvis man rejser som EVS volontør har man krav på sprogkursus, mega nice!
  • Du lærer en ny kultur at kende. Jeg troede ikke der var så meget forskel på Danmark og Tyskland, og der er også mange ting der er ens. Men det er altså ret spændende at bo i en anden kultur, jeg har nogle gange oplevet at de har spurgt om noget der for mig har været helt indlysende at selvfølgelig var det sådan. Jeg tror også at de hernede synes jeg har spurgt om mange mærkelige ting.
  • Hvis du rejser som EVS volontør, får du alt betalt. Man får lommepenge, penge til mad, hvis værts-organisationen ikke tilbyder mad, fx hos en værtsfamilie eller i en kantine, penge til transport frem og tilbage (man må højst sandsynligt også spæde lidt til selv, da pengene ikke dækker hele rejsen). Det eneste man selv skal betale er hvis man tager hjem på ferie i løbet af sit ophold.
  • Man lærer at stå på egne ben. Jeg har boet alene i en lejlighed (det er ikke den optimale løsning, normalt bor man hos en familie, eller i et kollektiv med andre frivillige). Men til gengæld har jeg lært at bo alene, lave madplaner og vaske tøj.
  • Man kan tilrette opholdet så det passer til den enkelte frivillige. Det var fx meningen at jeg skulle have været her i 12 måneder. Men undervejs har vi rettet mit ophold til, så jeg ender med at have været her i 3,5 måned. På den måned skal man ikke være bange for at tage af sted, fordi man bliver ikke tvunget til at være et sted man ikke har lyst til.

 

Der er mange gode ting ved at være frivillig ude i verden, men det bringer også nogle udfordringer med, og dem vil jeg også fortælle om, fordi jeg gerne give jer det fulde billede af at være frivillig.

  • Du ved ikke, hvad du kommer ned til. Er byen et lille hul in the middle of nowhere, eller en by hvor der konstant er gang i den. Inden jeg tog afsted havde jeg researchet lidt på hvor jeg kom hen. Da jeg læste om byen lød den fed, der var to eller tre museer og en cafe. Men hvad jeg ikke kunne læse mig til var, at på den cafe sidder der gamle mænd. Jeg kunne heller ikke læse mig til, at den togstation, der er i byen, har været nedlagt i 30 år (der er nemlig en station der hedder Luckau Bahnhof, den ligger bare ikke i Luckau). Jeg kunne ikke læse mig til, at det er utrolig svært at komme væk fra byen, fordi man skal med bus, og de kører ikke så ofte. Derfor bor der heller ikke studerende i byen, for når de er færdig med gymnasiet, flytter de til Dresden eller Berlin for at studere.
  • Det er svært at vide hvad man helt konkret har af opgaver. Man kan snakke med organisationen om det, og læse om opgaverne, men man finder først rigtig ud af hvad jobbet går ud på, når man ankommer og kommer i gang med at arbejde. Det er faktisk både en fordel og en udfordring. Mine opgaver her i foreningen i Luckau har mest været at sælge toast og cola, og havde jeg vidst det inden jeg tog afsted, var jeg nok aldrig taget afsted. Så på den måde kan det også være godt, for jeg har oplevet nogle fede ting under mit ophold, som jeg aldrig havde oplevet, hvis ikke jeg var taget afsted.
  • Du ved ikke hvem du kommer ned til, men sådan er det jo altid i livet. Du kender ikke dine kommende klassekammerater, kommende kollegaer. Sådan er det altid, der kan være nogle man bare klinger super godt med, og nogle man måske ikke lige har så god kemi med, det er en udfordring, men det er det også i Danmark.
  • Den sidste udfordring vil altid være der, uanset hvor god man er til sprog. Der vil nemlig altid være nogle sprogbarrierer. Den første måned snakkede andre tysk til mig, men jeg svarede på engelsk, på den måde skulle begge parter forstå fremmedsprog. Efter den første måned begyndte jeg at svare på tysk, så var det bare mig der skulle forstå og svare på fremmedsprog. Det kan være en udfordring når man skal planlægge noget, for jeg indrømmer, at der er meget jeg ikke forstår, når de snakker hurtigt, eller når jeg er træt, på den måde kan der godt gå en del information tabt. Men der kan også komme mange sjove ting ud af det, og man skal ikke være bange for at grine af sig selv, og man skal ikke føle, at det er flovt at lave fejl.

 

Så nu er du helt sikkert ikke længere i tvivl om at du skal tage ud som volontør, og hvis du er bare det mindste i tvivl, så gør det!

 

Nu er der kun tilbage at sige: Tak for at i har læst med! Og rigtig glædelig jul!

luckau julemarked.jpg
dresden 2.jpg
Julemarked er et must når man er i Tyskland, her er jeg i Dresden
dresden.jpg
Mere julemarked i Dresden
leipzig.jpg
Her er jeg til julemarked i Leipzig
leipzig 3.jpg
Mere julemarked i Leipzig

Se flere indlæg fra “Volontør hos YMCA Luckau (Tyskland) 2018”

Del, spred og inviter andre