Søg
ukraine_globetrotter_stor.jpg

Globetrotter i Ukraine

Vi er tre volontører fra KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus, der tilbringer efteråret hos vores 'Local 2 local'-partnere i Ukraine. I uge 42 fik vi besøg af Globetrotter, og vi vil gerne dele vores tanker om planlægningen af deres besøg.

Destination Unknown

Vi tre volontører havde i uge 42 den store fornøjelse at være, hvad man i cykelsporten vel kalder for ”roadleaders” for KFUM og KFUK i Danmarks Globetrotterrejse. 14 af de helt unge nye ledere og 3 "gamle" rejseledere rejste forventningsfulde og uden anelse om endedestinationen mod Lviv og Ukraine.

Rejsens tema var 'Destination Unknown', som fra starten var omgivet af megen mystik, idet deltagerne først ved ankomst til lufthavnen i Warszawa fik af vide, at turen gik til Lviv.

Det er en spændende opgave at skulle planlægge og organisere en sådan rejse hos en international partner i KFUM og KFUK. Lviv- og Lutsk YMCA er begge en del af Local 2 local-projektet sammen med KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus. Det er ligeledes gennem det projekt, Anne, Simon og jeg er udsendt som volontører. Vi er udstationeret tre måneder i Lviv med fokus på at skabe en bæredygtig forening omkring aktiviteter, økonomi og foreningsstrategi.

Mangfoldigheden i YMCA og YWCA

Vi fastlagde Destination Unknown-rejsen ud fra to overskrifter. Første overskrift handler først og fremmest om at vise mangfoldigheden i YMCA og YWCA. Globetrotter-deltagerne skal gerne opleve, at der er uendelige muligheder for fremtidige rejser, både i form af volontørarbejde, men også når man i sit sabbatår rejser verden tynd. Det er altid godt at vide, at man kan finde et YMCA-hostel at slå benene op på og lade øjnene hvile.

Derfor skal de opleve vores partner og se deres aktiviteter. Men det handler også om at have sig selv med, se udfordringerne og mulighederne, netop det sted du er. Resultatet af det skulle gerne være, at man lader sig inspirere og tager den inspiration med hjem i sin egen KFUM og KFUK-forening.

På Globetrotterrejsen viste vi de to YMCA-foreninger i Local 2 local-partnerskabet frem. To meget forskellige foreninger med hver deres muligheder og udfordringer: Lviv har købt skønne lokaler med uanede muligheder for musik, kunst, kreativitet og leg, men kæmper med at aktivere frivillige til at arrangere tilbuddene. Lutsk har omvendt masser af aktiviteter i deres forening. Aktiviteterne er bredt spredt ud over fx bibeldiskussionsklub, en Ten Sing-klub, grupper som arrangerer events for at sætte fokus på udfordringer i lokalsamfundet og meget meget mere. Modsat er deres foreningsbygning en faldefærdig rønne, der ligner en uoverkommelig udfordring, men alligevel er en levende og nutidig drøm for Lutsk YMCA.

”Hvad er en YMCA forening, uden aktiviteter og liv,” svarer formand Ivanna Horbachuk fra sig, når hun får spørgsmålet om, hvorfor man så stædigt holder fast på den gamle bygning.
”Du kan have nok så pæn en bygning med så gode intentioner, men uden liv og aktivitet, så er der ikke meget YMCA over det,” slutter Ivanna af.

Video om YMCA Volyn, en YMCA-forening i Lutsk, Ukraine. Vi er blevet så inspireret af den tilgang til livet og verden, som er at finde hos YMCA Volyn. Et stærkt kernefællesskab bygget over stærke værdier er med til at skabe en stærk forening ud af ingenting. KFUM og KFUK er ingenting uden mennesker som vil det og sætter en ære og værdi i det. Filmen er produceret af Simon Krænge og Martin T. Graversen.

Lederuddannelse gennem erfaringer

Globetrotterrejsens anden overskrift handler om lederuddannelsen i KFUM og KFUK. Gennem diskussion, oplevelser og kursuselementer skal vi både skubbe, men også introducere de unge til, hvad det betyder at være leder i KFUM og KFUK.

Globetrotterrejsen skal give kundskaber til den enkelte, overvejelse til sig selv og ikke mindst refleksion over betydningsfulde ord, som vi arbejder med i henholdsvis Ukraine og Danmark. Det er ord som frivillighed, kristendom, lederskab, ansvarlighed, næstekærlighed, demokrati, advocacy, samfundet og ikke mindst fællesskabet. Det er alt sammen ord, som former sig omkring vores logo, og omhandler body, mind og spirit, og at vi vil "empower young people".

På rejsen i Ukraine havde programpunkterne forskellige overskrifter, og vi skubbede de danske deltagere ud i mange forskellige situationer. Der var de klassiske kursusmoduler, hvor tematikken omhandlede den enkelte som leder i KFUM og KFUK. Deltagerne fik bl.a. undervisning i, hvordan kommunikation i dens kropslige og talte form er essentielt for forholdet mellem dig og mig.

Apropos kommunikationen blev der også undervist i relationen mellem mennesker med tanke for det lederarbejde og det menneskesyn, som vi forsøger at oparbejde i YMCA. Det gjorde vi ud fra K.E. Løgstrups Etiske Fordring, som stiller os den regel, at vi altid står med det andet menneskes liv i vores hænder.

Indblik i projekter i Ukraine

Med de teoretiske tanker i hovedet sendte vi Globetrotterne ud i forskellige projekter, som YMCA Lviv har gang i. Vi besøgte bl.a. det, vi kalder for den ukrainske efterskole Hebron og den ukrainske Grundtvig. Det er egentlig et IT-Akademi, men det spændene er tankerne bag skolen. Den ukrainske Grundtvig hedder Ihor, og han har med sin egen formue skabt et hjem og en skole for unge forældreløse drenge og piger i alderen 18-25 år. På et tydeligt kristent grundlag med internationale partnere og en bæredygtig undervisning er det primære formål at sikre de forældreløse unge og deres fremtid.

Globetrotterne fik en viljestærk og aktiv indsats at se, hvilket også er derfor YMCA lader sig integrere i dette projekt. Det handler om at møde mennesker, der både kan inspirere en, men som man også kan give tilbage til. Vi afholdt en uofficiel landskamp mellem Ukraine og Danmark, som mest af alt mindede om en rigtig sommerkamp, men hvor den indre Thomas Graversen, Sanne Troelsgaard og Andriy Shevchenko selvfølgelig også blev luftet.

Globetrotterne fik også set, hvor hurtigt ugentlige tilbud kan etableres i foreningen. Folk omkring YMCA efterspurgte forskellige tilbud, men hvor fællesnævneren var at tale engelsk, og derfor har etableringen af speaking club, movie night og hyggetime været særlige projekter, vi har prioriteret. Måske er det en smule simpelt, men når man tager temperaturen på den ukrainske mentalitet, så er alt, hvad der er engelsk, godt.

Som man ved, er Ukraine i krig med Rusland, og den folkelige spænding forsøgte vi også at give Globetrotterne indtryk af ved at vise YMCA's engagement i den soldateromsorg, der vises gennem soldiers mission og ikke mindst den uddannelse og støtte, YMCA giver til internt fordrevne flygtninge i og omkring Lviv.

Det handler om livet

Som en af deltagerne på Globetrotterrejsen gav udtryk for, er YMCA mangfoldig på mange måder. Alene når man ser forskellen på Lviv og Lutsk YMCA fornemmer man, ligesom mennesker er forskellige, at foreningerne også er det.

Ikke desto mindre giver det en styrke, for fælles for YMCA ved man, at der altid ligger en fælles intention bag, når man siger, man er en del af YMCA. Lad mig slutte i Lutsk, som vi med Globetrotter besøgte en hel dag.

Alene den kærlighed og passion, Ivanna og de frivillige viste omkring projekt YMCA Lutsk, viste også vores unge Globetrottere, at KFUM og KFUK ikke er for sjovt, tværtimod handler det om livet, helt ind til benet.

Del, spred og inviter andre