Billede af: Daniel Stilling Germer

Lokalt

Fællesspisning sætter fokus på madspild

KFUM og KFUK i Aulum serverede overskudsmad fra det lokale supermarked for 85 gæster, da foreningen i efteråret inviterede til fællesspisning som en del af et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp.

Sara Amos Olsen

Ida Kildsgaard Larsen fra KFUM og KFUK i Aulum står bag initiativet. Hun mener, at samtaler rundt om middagsbordet kan være med til at skabe håb for fremtiden og styrke troen på, at vi kan lave gamle vaner om til nye. En af de vaner, hun gerne vil gøre op med, er danskernes store madspild.

Da hun faldt over en materialepakke fra Folkekirkens Nødhjælp om Danmarks Nationale Madspildsdag, var hun derfor ikke i tvivl om, at det var et projekt for KFUM og KFUK i Aulum.

Jeg vil gerne være med til at gøre det lettere at handle på den udfordring, det er, at vi har et stort madspild. Jeg mener, at vi skal kunne samles i et stærkt fællesskab og turde springe ud i nogle af de problematikker, der skal løses i fællesskab, fortæller Ida.

Kan handle på problemer

Madspild er nemlig et stort problem i hele EU, hvor hver borger i gennemsnit smider 161 kg mad ud om året. Hun forklarer, at KFUM og KFUK som en del af verdensbevægelsen YMCA spiller en vigtig rolle i forhold til at give børn og unge en oplevelse af, at de kan handle på problemer i verden:

Som nogle af de mest privilegerede i verden har vi en særlig forpligtelse til at tage ansvaret på os. Det understøttes af World YMCA's Vision 2030, hvis formål er at styrke unges evne til at handle og skabe en retfærdig, bæredygtig, lige og inkluderende verden, hvor alle kan trives i deres krop, sind og sjæl.

 I løbet af aftenen bliver de 85 middagsgæster i KFUM og KFUK i Aulum klædt på til at mindske deres madspild. Under middagen får de ny viden og tips til at undgå madspild, og i entréen på vej ind i foreningensbygningen møder de en lille udstilling om madspild.

Jeg har taget initiativ til arrangementet af flere grunde, men særligt fordi jeg føler, at vi i KFUM og KFUK i Danmark har et ansvar for at italesætte de problematikker, der er i vores samfund og skabe aktiviteter, der understøtter en udvikling i den rigtige retning, forklarer Ida.

En udvikling i den rigtige retning

Det gør fællesspisningen i Aulum i den grad. Her har Ida sammen med en gruppe frivillige fra foreningen bikset en middag sammen, stort set kun ved brug af overskudsmad fra den lokale Rema 1000.

Vi serverer mad for cirka 85 mennesker, som er lavet af madspild fra bare to dage. Det vidner også om, hvor meget mad, der bliver smidt ud, forklarer Ida i Radioavisen, da DR’s journalist besøger foreningen.

 I radioudsendelsen fortæller journalisten Asger Hinsch, at de fremmødte borgere gerne diskuterer , hvordan man kan begrænse madspild.” De siger:

Jeg kommer til at tænke mere over det, end jeg plejer at gøre,” og “Det er dejligt, at vi kan spise sammen, og så er det dejligt, at det er noget mad, der ikke går til spilde.

Deltag i Sogneindsamlingen den 10. marts 2024

KFUM og KFUK har en partnerskabsaftale med Folkekirkens Nødhjælp. Det betyder blandt andet, at vi opfordrer alle KFUM og KFUK-foreninger til at engagere sig i Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling til fordel for verdens fattigste. Den afholdes hvert år den anden søndag i marts - næste gang den 10. marts 2024.

At samle ind til verdens fattigste er en god og meningsfuld aktivitet, som hele foreningen kan være fælles om.

Forslag til program

  • Tag i kirke sammen
  • Meld jer som indsamlere og gå en rute i sognet
  • Spis frokost sammen

Bliv indsamlingsleder

Spørg Folkekirkens Nødhjælp, om der findes en indsamlingsleder i sognet. Hvis ikke, så er der måske én af jer, der kan tage den opgave. Folkekirkens Nødhjælp leverer alt, der skal bruges.

Som indsamlingsleder kommer du med på et stærkt hold af 650 lokale ildsjæle, der sammen med cirka 10.000 indsamlere gør en stor forskel for mennesker i nød.

Læs mere på www.noedhjaelp.dk/indsamling

Relatererde artikler

Se alle artikler